Jamon Iberico - Iberská šunka

Pokud jste neslyšeli o iberské šunce je na čase, abyste se s ní seznámili. Iberská šunka je jednou z nejoblíbenějších delikates španělské i světové gastronomie. Profesionálové tvrdí, že tu nejlepší iberskou šunku lze co do chuťových zážitků srovnat jenom s pravým kaviárem.  Ta nejlepší a také nejdražší iberská šunka (někdy ceny dosahují i 30 000 Kč za kus) pochází ze zvláštního druhu černých prasat. Šunka z nich se pozná podle dvou kritérií

a)     je k mání i s černými kopýtky.

b)    pochází z oblastí Extremadury, Guijuelo a Jabugo.

Pokud máte zájem si při návštěvě Španělska vychutnat opravdu tu nejlepší, každý španěl vám doporučí dvě nejproslulejší producenty Montesano a 5J. Dnes tuto možnost máte díky portálu www.edelikatesy.cz i zde v Čechách.

Ve Španělsku a nyní i jinde ve světě je Jamon Iberico považován za neodmyslitelnou součást kvalitních rautů a honosných večírků. Samotný Antonio Banderas se stal „Ambasadorem“ této pochutiny ve Spojených státech, kde mnozí z jeho kolegů propadli jedinečné chuti i umění odkrajovat z Jamonu. Známé osobnosti jako španělský král Juan Carlos, herci a sportovci formátu Roberta De Niro, Davida a Victorie Beckham, Sylvestera Stallone, Al Pacina, Richarda Gere, Naomi Campbell, či fotbalisté Realu Madrid a F.C. Barcelony podlehly kouzlu iberica a mají dokonce své dvorní „kráječe“, kteří jim krájí jamon na tenounké plátky dle jejich gusta. Nyní i v Čechách máme jednu specialistku zaškolenou opravdovými mistry - Jarku Šnejdarovou.  Jarka, která prošla náročným školením nejlepších světových „kráječů“ jamonu z Andalusie a Extremadury měla fantastickou možnost naučit se specifické techniky od těchto mistrů, kteří krájeli i pro výše uvedené celebrity.

Co je tak zvláštní na Ibericu? Iberské prase má zvláštní genetickou vadu v podobě nekompaktního svalstva, do kterého pronikají mastné kyseliny, jež umožňují, aby se plátek iberské šunky doslova rozplýval na jazyku a poskytnul nezapomenutelný gurmánský zážitek milovníkům něčeho výjimečného.  Pravé Iberské prase se po celý svůj život stravuje žaludy (dodávají specifickou chuť) a má dostatek pohybu (velké přírodní výběhy). Jeho maso je tedy v optimální formě s přiměřeným množstvím tuku. Nejkvalitnější šunky zrají i přes 36 měsíců a při sofistikovaném procesu zrání se několikrát kontroluje jejich kvalita.

Iberská šunka se rozlišuje na Bellota, Cebo a Recebo. Nejchutnější je Bellota, která dokonce obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Což je velice zajímavý fenomén, někteří odborníci dokonce uvádějí, že je pro zdraví člověka vhodnější než například olivy. Zmíněné nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a cévy. Pomáhají jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek. Dále mají pozitivní vliv na činnost mozku a u dětí napomáhají udržovat koncentraci. V dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Mají rovněž významný vliv na imunitní. Iberské šunky Bellota se ročně na trhu objeví maximálně přes milion kusů. Velký zájem je o tuto šunku na trzích tradičně gurmánských jako je Francie, USA a Japonsko, kde triumfuje především společnost Montesano. Plátek iberské šunky je charakteristický intenzivním rudým zbarvením a je protkán žilkami tuku. Má výraznou vůni, přiměřeně nasládlou chuť, která se dlouho drží na patře.

 

 

Jamon Serrano

 

Jamon Serrano - španělská šunka je produkt z vepřového masa. Jeho kvalitu určuje především zrání, oblast a množství tuku, které přímo ovlivňují šťavnatost, vůni i strukturu této jedinečné pochoutky. Šunka Jamon Serrano je usušená a uložena ve skladu, aby uzrála. Průměrnou zralost dosahuje přibližně v deseti měsících.  Většina španělů, ale preferuje tzv. Reservy popřípadě Gran Reservy, které zrají i více než 16 měsíců a jejich chuť je daleko lepší než u Jamonu méně vyzrálých. Na základě zralostí a aroma se stanoví její kvalita. Ve Španělsku existuje několik oblastí, kde se prasata chovají, nicméně každý průměrně znalý španěl vám potvrdí, že pouze dvě oblasti splňují ty nejvhodnější kritéria, abyste dostali tu nejlepší šunku a to Extremadura, Guijuelo, Almeria a Teruel. Pro nejlepší vychutnání Jamonu Serrano i Iberico je třeba šunku nakrájet na tenké průsvitné plátky.

Košík  

produkt (prázdný)