Skladování před nakrojením

Nejlepším místem pro uchovávání jamónu, pokud jste ho koupili v celku, je jakékoliv suché místo s nepříliš proměnlivou teplotou. V takových podmínkách se o něj a jeho kvalitu nemusíte několik měsíců bát. Jamony mají trvanlivost i 1 rok. Přitom i teplota nehraje výraznější roli. Ve španělsku Jamony vysí po celý rok v barech, kde se střídá různá teplota od 10 do 30 stupnu. To vám jistě potvrdí každý, kdo byl alespoň jednou ve Španělsku. Uchovávání jamónu v lednici není rozhodně vhodné.

SKLADOVÁNÍ PO NAKROJENÍ

Jakmile jamón poprvé nakrojíte, místo řezu může bez vaší péče osychat. Je nutné jamón po každém krájení ošetřit. Doporuřujeme přikrýt místo řezu místa tukem (bílým), který vám zbyl z prvních řezů. A ideálně obmotat vlhkým hadříkem - útěrkou. Ani po nakrojení jamónu ho není vhodné dávat do lednice. Je ovšem nutné ho uchovávat v suchu. Rozkrájíte-li jamon zhruba do jednoho měsíce, vydrží vám jamón vynikající a čerstvý. Pouze při pokojové teplotě se totiž dokáže plně rozvinout lahodná chuť jamonu, kdy tuk jemně prostupuje do masa. V lednici tuk ztuhne a chuť není tak delikatesní.

Košík  

produkt (prázdný)